Bild komposition

Hur komponerar man en bild? Det finns lite olika teorier om vad som skapar en bra bild komposition men man kan säga att kompositionen bygger på ett antal olika element. Dessa element är linjer, punkter, texturer, färger och ytor.

Djup

Bildkomposition med linjerEtt enkelt sätt att skapa en känsla av djup när man skissar är att rita till exempel ett träd framför en horisontlinje. När ett objekt eller form ligger över ett annat så upplevs det som om det är närmare. Genom att rita en strandkant nederst på ett papper och en horisont längre upp på pappret så har man också skapat en känsla av djup. Linjer i olika tjocklekar som leder parallellt på pappret skapar en bakgrund, mellanplan och förgrund.

Vertikal

En vertikal linje fångar ögat och följer den. Om många vertikala linjer finns så upplevs bilden statisk.

Diagonal

Diagonalen går från till exempel övre hörnet på vänstersida till nedre hörnet på högersida. En diagonal är en spännande linje och skapar dynamik. Eftersom en diagonal linje ger en känsla av rörelse så kan bilden kännas rörig eller orolig om två diagonaler korsar varandra.

Figur

En kvadrat är en harmonisk och stabil geometrisk form liksom cirkeln. En triangel med basen nedåt ger känsla av stabilitet medans en upp och ned vänd triangel ger känsla av något ostabilt.

Gyllene snittet

Gyllene-snittetGyllene snittet har använts inom konst, arkitektur sedan grekernas tid och Phytagoras. En bild som komponeras enligt det gyllene snittet med ett objekt placerat efter indelningen sägs ha en perfekt komposition som är harmonisk för den mänskliga hjärnan och sinnet.

 

Slutligen

Det är kombinationen av dessa komponenter som skapar dynamiken i en bild, en bild som annars kunde ha uppfattats som neutral eller kanske till och med intetsägande. Att tillämpa dessa komponenter genom övning är enda sättet att bli bra. En fotograf eller konstnär gör detta genom att behöva tänka på det. Dom har upprepat detta så många gånger att det sitter i ryggmärgen.