Skapa egen bok

Drömmer du om att bli författare? Du kanske har en berättelse i huvudet som du vill förmedla – en roman kanske? Många tänker att det kan ta lång tid att skriva en bok, vilket är helt rätt tänkt.

Skriva en bokSjälvfallet kan erfarna författare ibland skriva en bok under en relativt kort tid, men man får inte glömma att vem som helst kan drabbas av skrivkramp. Givetvis bör man ha i åtanke att bokprojekt skiljer sig från varandra. Det finns ju långa och korta böcker. Ett bokprojekt får man vårda ömt och ständigt jobba med att hålla upp motivationen inför sitt skrivande.

Att skriva en bok handlar om att sätta upp rutiner och faktiskt försöka skriva på regelbundna tider trots att inspiration saknas. Risken med att ständigt vänta in inspirationen är att den kommer så pass sällan att det kommer gå långa perioder mellan varje skrivtillfälle. Men att sätta sig ner regelbundet för att skriva kan också föda en nyttig process förutsatt att man är koncentrerad. Var beredd på att du kommer bli frustrerad och att du kommer tvingas tänka om kring vissa saker du skriver. En del saker kommer du tycka är så dåligt att du tar bort det helt å hållet.

Ett tips för att få mer struktur under skrivandets gång är att bestämma sig för vad varje kapitel ska handla om. Finns det en tydlig början? Någon slags struktur för bokens mitt? Och ett slut? Det är absolut inget krav att de frågorna ska vara besvarade innan man sätter igång och skriver, men det är helt klart en underlättande omständighet. Men det brukar givetvis också kunna bli så att man kommer på viss handling under skrivandets gång. Eller att man lägger till karaktärer eller skippar viss handling som man räknat med från början för att man inser att det blir ett överflödigt inslag i boken. Här följer en enkel lathund för vad som borde vara med i en bok:

Början – den svåra, första sidan. 
Huvudintrig – vad för slags händelse ska historien snurra runt?
Klimax – största spänningen i hela boken
Eventuella underintriger – biroller och mindre händelser som påverkas av huvudintrigen
Intriger löses – allting får en lösning, som inte behöver vara bra
Slut – sista sidan, boken stängs

Man kan såklart  kasta om dessa. Man kan börja med slutet och sedan återkommer till början. Detta kan dock lätt bli förvirrande och som författare tappar man bort sig själv i alla flashbacks och flashforwards så var redo att anteckna mycket för att hålla reda på vad som händer när och var.

Idag är det möjligt att trycka sin egen bok i liten upplaga och utan att det behöver kosta oerhört mycket pengar. Till exempel erbjuder vulkanmedia.se olika alternativ och distributionspaket. Du bör fråga dig själv hur långt och till hur många du vill nå ut. Välj lämpligt paket därefter. Gemensamt för alla distributionspaket som vulkanmedia.se erbjuder är att din bok får ett unikt ISBN-nummer, och att din titel finns tillgänglig för varje svensk bokhandel tack vare ett nationellt bokregister. Dock bör man ha i åtanke att det är varje enskild bokhandlare som bestämmer om de vill sälja just din bok.